DuniA BaRu

DuniA    BaRu
dunia baru

Friday, September 24, 2010

Raya.....Raya......Raya.....2010


video

SELAMAT HARI RAYA....MAAF ZAHIR BATIN.....

Erm.............Best sangat raya tahun ini....sebab tahun ini saya raya di rumah emak saya di Tanjung Karang. Meriah sangat kumpul dengan adik beradik walaupun 2 orang abang saya tak raya di sini...tahun lepas kali pertama saya berjauhan dengan keluarga saya masa raya...biasalah kalau dah berumahtangga ni..bila raya kena fikir dua rumah dan dua kampung...kena la bergilir-gilir...untuk tahun pertama selapas berkahwin saya dulukan suami saya...jadi saya beraya di Langgar, Alor Setar, Kedah....rumah mertua saya...yang kelakarnya...bangun saja pagi raya, mestilah laparkan...semangatlah saya temankan suami makan..tapi yang jadi pelik dan ajaibnya...NASI IMPIT tiada....saya nak makan apa ni....perut lapar....yang ada depan mata KETUPAT PALAS...manalah saya tahu makan....seumur hidup saya mak saya tak pernah masak dan buat ketupat palas...tercengang-cengang depan lauk tu...nasib baik la suami saya buka mulut cakap dekat mak mertua saya, saya tak pandai makan ketupat palas....mak mertua saya pun masak la nasi impit dengan kuah kacang..walaupun kuah kacang mak mertua dan sama dengan kuah kacang mak saya...tapi saya hargai sangat mak mertua saya sanggup masak untuk saya...

suasana meriah pun jauh berbeza sebab keluarga suami saya hanya dua beradik saja, tapi belah saya ada tujuh adik beradik..bayangkan la betapa meriahnya kalau di pagi raya....huru-huru hara dengan anak-anak saudara....yang mana hendak salam minta maaf, yang mana sibuk minta duit raya....berebut bersarapan...bergambar di pagi raya....ada kanak-kanak mesti lah meriah tengok teletah mereka ini...tahun ini saya raya puas-puas sebab tahun depan saya raya di kedah...huhuhu...yang saya nampak..kemeriahan raya dan makanannya nampak sangat berbeza antara dua negeri....
video

Thursday, September 23, 2010

layak ke nk g uji bakat nyanyi....

video

ermmmm..........minat nyanyi tu memang la best..tapi kalau setakat nak nyanyi kat umah org kawin ok la....suara best baru la pergi ujibakat...tak a kena kutuk kaw..kaw...jom layan cite ni....

Wednesday, September 1, 2010

KENANGAN ITU SANGAT INDAH......









<<<<KEHIDUPAN BARU>>>>
Agak-agak korang la, apa yang aku nk cerita kt sini?erm....(ngh berfikir smbil garu kepala yg tak gatal,pelik..layankan je la..)jom baca, aku nk citer cm maner aku leh kenal dgn MY HUBBY yang sgt KU CINTAI..
siapa kata CINTA CYBER tu adalah tipu?orang panggil cinta alam maya...bercinta tanpa bersua..hanya kenal dalam internet...kalau korang la, korang yakin tak dgn cinta cyber ni...?bagi aku, seteng-seteng...faham x?half-half orang putih kata....(tersenyum)..sebab masa mula-mula aku berjinak dengan chatting ni masa aku tingkatan 4 (tahun 2001).zaman MIRC tengah glamour...mana da lg YM masa itu..zaman tu aku guna gelaran NORZABA..NORZABA stand for NORfaraha ZAhrah and BAharudin. aku combine kan skali dgn nama mak dgn abah aku..
zaman chatting dulu aku suka bagi no tel rumah kat kawan-kawan yang aku kenal dalam chatting...saja nak cara teman berbual..tapi yang PASTI...aku xpernah telefon diorang pun..buat pe..membazir je kan...sama la jugak aku apply tabiat ni kat MY HUBBY aku skrg ni...aku kenal MY HUBBY aku ni kat room KAMPUNG...dia guna nickname TOK LAMPIR...zaman dulu kan glamour citer mak lampir yang dr indon tu...bunuh cam maner pun masa idup lg..cm arwah mona fendi tu la..kiranya pakai gelaran TOK ni lagi hebat dari MAK la...yela orang kata makan garam dulu....heheheh...masa mula-mula ngan MY HUBBY aku ni, dia yang selalu call kt rumah, zaman tu aku duk asrama so time cuti sekolah je la dpt berbual dgn dia...uisshh..baru jer kenal dah berangkat2 dah...jadilah aku ni adik angkat MY HUBBY....dan bermula episod bertukar-tukar surat dan gambar...sampai skrg aku masih simpan gambar yang dia hantar zaman mula2 kenal dulu..ada dlm purse aku ni...







Masuk jer tingkatan 5 (2002) aku dah lost contact dgn MY HUBBY..tapi masa tu org kata, abang angkat...xder perasaan apa pun kt dia..so bile lost contact xrasa pun nak cari dia..hahhaa...jahatnyer aku...tapi nk dijadikan cerita..mungkin memang jodoh aku...MY HUBBY call umah aku hari raya 2004.kebetulan aku yang angkat...aku tak cam pun saper dia...sbb time tu aku mmg mls nk layan lelaki..dah masuk U, malas la nk mula cintan-cintan ni..bila dah berborak lama baru la aku ingt sape yang call aku tu...kami pun bertukar no hp..mudah skit...
selepas bermula episod tu..aku pun pulang ke UiTM Perlis sbb klas untuk sem 3 akan bermula..bila dah ckp dlm telefon tu, mula la kami plan nk jumpa...fisrt time ni nk jumpa...macam-macam aku fikir...nak jumpa ke xnak..fikir punya fikir, aku decide nak jumpa dia..pada 25 Disember 2004, di perhentian bas Shahab Perdana aku berjumpa MY HUBBY buat kali pertama setelah hampir 3 tahun kenal dlm internet dan telefon. dap dup dap dup jantung aku....rupanya dia datang dgn emak dan ayah dia sekali..wow!!!terkejut aku di buatnya...jumpa skali ngn parent dia...nasib baik la aku ni jenis muka yang tak malu sgt la...mula detik perkenalan bersama bakal mertua...hahahha...
selepas bertahun bercinta, macam-macam dugaan yang kami tempuh...kejap pasang kejap surut...cinta jarak jauh...setelah hampir 5 tahun bercinta, kami decide nak bertunang..masa tu aku ngh cuti sem sblm aku buat praktikal...keluarga aku pun ok, boleh terima dia seadanya...kami pun ikat pertunangan pada 15 JUN 2008 tempoh pertunangan, kami tak decide..sbb masa tu aku tak abis belaja lg..heheh...gatal nk sgt nk nikah...haha..
selepas tamat belaja, aku bekerja di sekolah sbg GSTT..mak aku pun decide suh aku nikah cpt...tanggal 12 & 13 JUN 2009 kami pilih sebagai hari yang paling bersejarah dalam hidup kami.  ALHAMDULLILLAH...selepas bergelar isteri, aku kini hidup bahagia di samping MY HUBBY yang tercinta MOHAMMAD ZULYADRI BIN ROZALI yang paling memahami jiwa dan kehendak aku...tu yang best...

Thursday, August 26, 2010

THaNk YoU FrEnZ...
macam mana nak buat blog......
ermm....pening gak fikir ni.....sebelum ni kawan-kawan buat blog, tak pernah aku amik tahu.....nak tgk ker cmner blog tu...sikit pun x kisah... heheheheheh...tetiba jer dapat assignment kena buat blog...arghh..macam terkena kejutan aku dibuatnyer.....nasib baik x pengsan....hahahah....bermula la kisah buat blog.....aku pun mula godek-godek...buat email dlu yang wajib...klu tak, tak boleh buat blog....haahhahha...cam kanak-kanak baru belaja nk berjalan..heheh...step by step aku tnya kawan-kawan aku nk buat camner...sampai kena gelak pun aku layan kan jer..bak kata  pepatah "KALAU TAK TAK TAHU, BERTANYA...KALAU TAK SESAT JALAN"......aku gunakan pepatah tu...walau pun kena gelak giler-giler ngn kengkwn...dah memang betul aku ni buta IT..nk bt cmner...huhuhu....lepas siap satu step, aku tanay lg cmner nk bt blog list..nasib baik da yg nk layan aku..tgk blog ni, tringat kena post something kt sni..aku xtau nk post apa...aku ni bukan pandai sgt nk cerita2 ni..buat karangan la aku paling malas sekali..skrg ni aku dah pandai bubuh gmbar..main hentam jer..malanm ni kena siapkan juga blog ni sbb esok en johan nak tengok..akhirnya....inilah hasilnya slps penat berguru dgn rakan2...thanks friends.....

Saturday, August 21, 2010

They say life begins at forty; while this is also the peak life stress point. Home, career, relationships and even your self are all stress contributors. Some stress, especially when kept under reasonable control is positive and healthy and can help us perform gracefully under pressure. On the other hand, mishandled stress can pose several serious and even life threatening health threats.

Stress is an adrenaline-related response to the various events that we perceive as threats. The nervous system releases hormones that prepare us for fight or flight. Your muscles become tense, the heart starts pounding faster, and your breath starts to quicken. These are some of the physiologic responses to stressful agents. Chronic stress can disrupt the important organ functions in the body. It may cause sleep disorders, widespread pain, obesity, skin problems, digestive problems and an unsound mind. It can go as far as contributing to heart diseases, lowered immune system responses, early signs of aging, and serious problems related to anxiety and depression. Stress can also exacerbate present health problems. The need for a healthy way of managing stress is imperative to prevent these dreaded diseases before they materialize.

Be aware of the ill-effects of stress. It is very important to realize that mismanaged stress is a silent assassin that can easily cripple a happy and healthy life. Once you have an understanding of the bad effects of stress, it convinces you to exert a conscious effort in controlling these stressors in your life. Identify your stressors and know how you respond to each. As the saying goes, keep your friends close and your enemies closer; and uncontrolled stress is the enemy. Create a journal that lists the things, people and events that make you feel uncomfortable, and make another list of your responses to various stressors. The goal is to get a clear picture of which stressors you handle well, and which ones are problematic. There’s no such thing as zero stress. Write down even the littlest detail as it can also be a rewarding experience to know that there are stress agents that you can handle smoothly. Once you have reviewed your list, you may want to concentrate on the ones that you’re having a hard time dealing with. Sort out those situations or people that bring out the monster in you, and follow these simple steps to properly managing them.Avoid unnecessary stress, and adapt to the ones which cannot be altered. Unnecessary stressors are the ones that can be easily avoided by saying “no”. It just takes the proper heart and attitude to learn to be self protective. Say you know your job skills well, and your boss asks you to do a task you know you can’t handle. Don’t push yourself. Politely decline your employer stating that the project might turn out more successful if another skilled colleague handles it. Adapting to the stressor is a heroic and fulfilling act. Learning to accept and adjusting to the things you can’t change can add more years to your life.


Learn proper time management. It is a wise idea to keep a planner. It gives you an idea of how a busy day in your life goes, and you get to evaluate which events are important, and weed out activities which are stressfully unproductive.
Live a healthy lifestyle. Avoid cigarettes, drugs and alcohol. Engage in regular exercise and a balanced diet. Get enough rest and ample amounts of fluid.
Relax, relax, relax!!! Indulge in periods of refreshing moments with family and friends at least once a week! Doing something you enjoy adds to your sense of well-being. You will build stronger relationships and brighten your life outlook.